Toepassingen van straatzand
Straatzand is een type zand dat van oorsprong in de wegenbouw wordt gebruikt als fundering onder (weg)verhardingen. Maar ook particulieren gebruiken straatzand rond de woning en in de tuin. Straatzand wordt ook “zand voor zandbed” genoemd omdat bij het bestraten als het ware een bedje wordt gelegd voor de bestrating.
Lees meer
Voordelig straatzand kopen?
- Uw postcode bepaalt de prijs
- 100% straatzand te koop
- Regelmatig nieuwe aanbiedingen
- Gerenommeerde zandhandel
- Goedkoop straatzand bestellen
- Snelle levering in 2 werkdagen
- Bezorging in heel Nederland
-
Veilig betalen via uw
eigen bank
Waar we straatzand bezorgen
Wij bezorgen in, m.u.v. de Waddeneilanden: Zuid-Holland, Friesland, Zeeland, Brabant, Noord-Holland, Groningen, Limburg, Gelderland, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Drenthe. Klik hier voor alle woonplaatsen
Levering is mogelijk in 2 werkdagen.
Benamingen voor zand?
Bent u op zoek naar tuinzand, ophoogzand, geel zand, wit zand? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.
Het gebruik van straatzand
Straatzand is een type zand dat veelal wordt gebruikt als fundering om mee te bestraten. Maar: straatzand wordt niet alléén maar gebruikt als funderingslaag voor een (klinker)straat. Meerdere toepassingen van straatzand op een rijtje:
- Funderingslaag onder een oprit (eventueel te combineren met gebroken puin)
- Grondlaag onder een parkeerplaats (eventueel te combineren met gebroken puin)
- Fundering voor een tuinhuisje
- Zandbed voor padje van tegels in de tuin
- Bedding voor een terras
- Opvullen kuilen in de tuin (kan ook prima met zwarte grond)
- Als toplaagje voor een aan te leggen grasmat of kunstgrasmat
Aandachtpunt is het leggen van natuurstenen. Dit type bestrating is namelijk zo licht dat de zandlaag het beste eerst kan worden gemengd met cement dat geleidelijk uithardt onder invloed van regen: anders is de ondergrond niet stabiel genoeg voor natuursteen. Tevens is voor het leggen van natuursteen het gebruik van zoetzand aan te bevelen omdat natuursteen poreus is en er een (heel) kleine kans bestaat op aantasting door resterende zouten wanneer er ontzilt zand wordt gebruikt. Voor alle andere bestrating vormt het gebruik van ontzilt zeezand geen enkel probleem. Goed om te weten: het zand dat wij bezorgen wordt ook geleverd aan stratenmakers, aannemers en hoveniers.
Bestraten met straatzand en verdichten met trilplaat
Wilt u een stabiele ondergrond voor uw bestrating aanleggen, dan adviseren we om onder de bestrating 15 tot 20 centimeter straatzand te storten. Voor een tuinpadje is een dikte van 7 a 8 centimeter zand voldoende. Klik hier wanneer u wilt weten hoeveel straatzand u nodig heeft. Om verzakkingen van tegels of stenen zoveel mogelijk te voorkomen, adviseren we -zeker bij een grote oppervlakte- het zand te verdichten. Verdichten van straatzand doet u door het zand aan te trillen met een trilplaat. Een trilplaat kunt u huren bij een verhuurbedrijf. Omdat het zand door het verdichten inklinkt, kunt u het beste ongeveer 10 procent extra straatzand bestellen. Nadat de zandlaag is gestort en aangetrild, kunt u de oppervlakte afrijen met een lat of een draad. Straatzand is bij uitstek goed af te rijen. Door af te rijen ontstaat er een gladde, stabiele ondergrond voor uw bestrating. Om een indruk te krijgen van het afrijen van straatzand, bekijk het onderstaande YouTube voorbeeld.
Wilt u iets weten over eigenschappen van straatzand of het berekenen van de hoeveelheid zand, klik dan op onderstaande onderwerpen: