Zand kopen

Wat kost straatzand inclusief bezorgen?

Vul hieronder de gegevens in en ontvang per e-mail direct een offerte!

Wat is zand?

Zand is een korrelig materiaal, het is een van de meest voorkomende natuurlijke stoffen op aarde. Zand bestaat uit zeer kleine stukjes steen, zandkorrels, die in grootte variëren tussen 63 micrometer en 2 millimeter. Als de korrels kleiner dan 63 micrometer zijn, heet de grondsoort silt of lutum; bij korrels groter dan 2 millimeter spreekt men van grind.

Lees meer

Voordelig straatzand kopen?

  • Uw postcode bepaalt de prijs
  • 100% straatzand te koop
  • Regelmatig nieuwe aanbiedingen
  • Gerenommeerde zandhandel
  • Goedkoop straatzand bestellen
  • Snelle levering in 2 werkdagen
  • Bezorging in heel Nederland
  • Veilig betalen via uw
    eigen bank

Waar we straatzand bezorgen

Wij bezorgen in, m.u.v. de Waddeneilanden: Zuid-Holland, Friesland, Zeeland, Brabant, Noord-Holland, Groningen, Limburg, Gelderland, Flevoland, Overijssel, Utrecht en Drenthe. Klik hier voor alle woonplaatsen
Levering is mogelijk in 2 werkdagen.

Benamingen voor zand?
Bent u op zoek naar tuinzand, ophoogzand, geel zand, wit zand? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Zand is de meest voorkomende natuurlijke stof op aarde

Zand komt meestal voor als sediment, dat wil zeggen dat het zand is vervoerd door water of wind. Duinen, stranden, woestijnen en rivieren zijn van zand ontstaan. De korrels zijn meestal afbraakmateriaal van gesteenten, maar de korrels kunnen ook van organische afkomst zijn (schelpen, koraal).

Zand kent meerdere verschijningsvormen, maten en kleuren: grof zand, fijn zand, hoekig zand (meestal zand dat door het machinaal breken van grind ontstaat) en rond zand (natuurlijk zand). Is het zand afkomstig uit een rivier dan spreekt men van zoet zand. Is het zand afkomstig uit de zee dan spreekt men over zout zand, zilt zand of ontzilt zand. Wij leveren aan de provinciën die grenzen aan de zee in Nederland ontzilt zand (zeezand ontdaan van zouten verder land inwaarts: zoet zand. Voor het leggen van natuursteen is het (voor de zekerheid) gebruiken van zoetzand aan te bevelen omdat natuursteen poreus is en er een (heel) kleine kans bestaat op aantasting door het zout. Voor alle andere bestrating vormt het gebruik van ontzilt zeezand geen enkel probleem.

De verschillende naamgevingen van zand geven meestal aan waar ze voor worden gebruikt. Zo wordt betonzand gebruikt om beton (zeer grof zand) van te maken drainagezand (grof zand) om een drainage mee aan te leggen. De korrelgrootte (fractie) en de vorm van een korrel (hoekig of rond) bepaalt waar het zand voor kan worden gebruikt. Hoe grover de korrel hoe beter bijvoorbeeld water kan worden doorgelaten.

Van uiterst fijn zand naar uiterst grof zand

Veel mensen weten niet dat zand bestaat uit heel kleine steentjes. Wordt de fractie nog kleiner spreekt men over silt (leem) of nóg kleiner lutum (klei/zavel). Op het moment dat de korrelgrootte groter is dan 2mm is spreken we over grind.

Van Tot Fractie
-630 mmBlokken
200 mm630 mmKeien
63 mm200 mmStenen
16 mm63 mmZeer grof grind
5,6 mm 16 mmMatig grof grind
2 mm5,6 mmFijn grind
0.420 mm2 mmUiterst grof zand
300 µm420 µmZeer grof zand
210 µm300 µmMatig grof zand
150 µm210 µmMatig fijn zand
105 µm150 µmZeer fijn zand
63 µm105 µmUiterst fijn zand
2 µm63 µmSilt
-tot 2 µmLutum

Klik op de onderstaande onderwerpen als u iets meer wilt weten over:

Straatzand is een type zand dat veelal wordt gebruikt om mee te bestraten.